5 potravinových zdrojov železa a dôvody, prečo by ste ich mali pravidelne konzumovať

Železo je hlavná zložka hemoglobínu. Táto bielkovina je súčasťou červených krviniek a zohráva kľúčovú úlohu pri prenose kyslíka do všetkých častí organizmu, z pľúc do každého orgánu. To je dôvod, prečo je železo nevyhnutná minerálna látka, ktorú potrebujeme na zachovanie pevného zdravia.

Na metabolizme železa sa podieľajú dve hlavné bielkoviny – feritín a transferín. Feritín je forma zásobného železa a transferín zabezpečuje transport železa do tkanív. Ak chceme zistiť, či je príčinou anémie nedostatok železa, potrebujeme presne vyhodnotiť obsah feritínu a transferínu pomocou krvného vyšetrenia. Anémia znamená pokles hemoglobínu v krvi, pričom existuje viac typov anémie v závislosti od faktorov, ktoré ju spôsobujú. K bežným príznakom anémie z nedostatku železa (IDA) patrí:

  • únava;
  • slabosť;
  • závraty;
  • bolesti hlavy;
  • zmätenosť;
  • strata schopnosti sústrediť sa;
  • dýchavičnosť;
  • rýchly tlkot srdca;
  • bledosť pokožky, vypadávanie vlasov, lámavé nechty.

Na začiatku sa nedostatok železa nemusí prejaviť spomínanými príznakmi, no ak sa problém nerieši, zásoby železa môžu významne klesnúť. Ak je anémia dôsledkom nedostatku železa, životne dôležitú úlohu zohráva správna výživa. Existujú dva druhy železa, a to zo živočíšnych a z rastlinných zdrojov, vďaka čomu je veľmi jednoduché zabezpečiť si vyváženú a pestrú stravu. Nižšie vám povieme, ako na to.

5 príkladov potravín bohatých na železo:

1. morské plody a morské riasy;

2. pečeň;

3. červené mäso;

4. fazuľa (strukoviny);

5. zelená zelenina (napríklad špenát, mangold, brokolica).

Rovnako dôležité ako začleniť tieto potraviny do stravy je vziať do úvahy aj ich vstrebávanie. Živočíšne zdroje sú bohaté na tzv. hemové železo, ktoré sa lepšie vstrebáva ako železo z rastlinných potravín. Vhodný spôsob, ako zvýšiť vstrebávanie železa, je pridať do stravy zdroje vitamínu C, akými sú napríklad paprika, citrusové šťavy, paradajky atď. Niektoré rastlinné látky ako napr. triesloviny (čaj, káva) môžu jeho vstrebávanie spomaľovať.

Na záver pripomíname: nezabudnite, že krvné vyšetrenia vám môžu poskytnúť lepšiu predstavu, ako na tom váš organizmus je a či máte normálnu hladinu železa. Bez ohľadu na to, či sa stravujete vegánsky, ste vegetariáni alebo jete všetko vrátane mäsa, o svoje zdravie sa môžete každý deň starať pravidelnou konzumáciou potravín bohatých na železo. Získajte prehľad o hladinách železa pomocou nášho krvného testu na feritín pre samoplatcov Metabolizmus železa (hladina železa v krvi).


Zdroje:

1, Iron - School of Public Health. Retrieved 8 February 2022, Dostupné tu: https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/iron/

2, Baker, R. D., Greer, F. R., & Committee on Nutrition. (2010). Diagnosis and prevention of iron deficiency and iron-deficiency anemia in infants and young children (0–3 years of age). Pediatrics, 126(5), 1040-1050. Retrieved 9 February 2022, Dostupné tu: https://publications.aap.org/pediatrics/article/126/5/1040/65343/Diagnosis-and-Prevention-of-Iron-Deficiency-and