inVitro 1/2021

Zmeny telesnej hmotnosti

Prvé číslo tohto roka, prichádzajúce zároveň prvýkrát v dizajne Unilabs Slovensko, sa nesie v znamení témy Zmeny telesnej hmotnosti. Pre veľa z nás je po začiatku nového roka téma zmien vysoko aktuálna, a často práve tá hmotnostná. Pozreli sme sa preto na ňu opäť cez vaše obľúbené rubriky, ale aj pohľadom odborníkov a nechýbajú ani zaujímavosti z našej kuchyne. 

Nové číslo je opäť nabité odbornými poznatkami z rôznych špecializácií pri skúmaní kontextov telesnej hmotnosti. Gynekológ popisuje vzťah syndrómu polycystických ovárií a abdominálnej obezity. Prečítate si tiež, ako je to s hmotnosťou u onkologických pacientov – ako súvisí obezita či malnutrícia s nádorovými ochoreniami. Zistíte, aký vzťah má črevná mikrobiota s vývojom obezity. Očami detskej psychiatričky sa pozrieme bližšie na poruchy príjmu potravy. Prinášame však aj pohľad z druhej strany, kde sa o svoju osobnú skúsenosť podelí pacientka, ktorá si tým prešla. Na každom kroku skloňované biopotraviny – sú skutočne bio? Na túto otázku sa pokúsi dať odpoveď reportáž, ktorá zároveň vyvráti najčastejšie mýty o biopotravinách. Prof. Peter Šimko porozpráva, ako sa podarilo jemu a jeho tímu znížiť cholesterol v potravinách a s prezidentkou Slovenskej spoločnosti praktickej obezitológie – doc. Máriou Belovičovou zas rozoberieme stravovacie návyky Slovákov.

Odbornú časť dopĺňajú okrem iného blogy od našich prispievateľov či komentár. Prostredníctvom rozhovoru vám predstavíme Ing. Gabriela Gajdoša, ktorý vedie naše IT oddelenie a porozprával nám nielen o digitalizácii a trendoch v zdravotníctve, ale prezradil aj niečo viac o sebe. Intenzívne žijúca Evelyn sa nám zas zverila so svojimi zážitkami a životnými postojmi a tiež prezradila, na koho v živote najviac dá. 

Prajeme vám príjemné čítanie!


PDF
Články

Objektívne metódy posudzovania telesnej hmotnosti a telesného tuku (z domácností až po vedecké pracoviská)

Obezita je multifaktoriálne chronické ochorenie, ktoré predstavuje komplexný problém. Významne sa podieľa na rozvoji diabetu mellitus, kardiovaskulárnych a nádorových ochorení so závažnými zdravotnými dôsledkami. Obezita nepriaznivo ovplyvňuje aj kvalitu života. Liečba obezity zahŕňa zmenu životného štýlu, diétnu intervenciu, fyzickú aktivitu, medikamentóznu a chirurgickú liečbu. V procese chudnutia je veľmi dôležitá motivácia. Redukcia hmotnosti v relatívne malom rozsahu (5 – 7 %) vedie k zlepšeniu kardiometabolických rizikových faktorov (krvný tlak, triacylglyceroly, LDL-cholesterol, HDL-cholesterol), k zlepšeniu kompenzácie cukrovky a oddialeniu chronických komplikácií.

Mikroorganizmy a telesná hmotnosť – vplyv črevnej mikrobioty na vývoj obezity

Obezita, kedysi skôr estetický problém, dnes oficiálna diagnóza v medzinárodnej klasifikácii chorôb a zároveň najčastejšie metabolické ochorenie v celosvetovom meradle. Svetová zdravotnícka organizácia ju označila za globálnu epidémiu, ktorá predstavuje jeden z najväčších súčasných zdravotných problémov ľudstva. Podľa jej údajov zomrie vo svete viac ľudí v dôsledku nadváhy a obezity ako na podvýživu. Dnes už vďaka technologickému pokroku a rýchlemu vývoju bioinformatiky vieme, že na povrchu ľudského tela a v ľudskom tele žijú tisíce miliárd mikroorganizmov. Preto nie náhodou vedci po celom svete hľadajú odpoveď na čoraz aktuálnejšiu otázku: Ako mikroorganizmy ovplyvňujú našu telesnú hmotnosť?

Anorexia mi zmenila jedálniček aj osobnosť

Keď mala 37 kíl a 16 rokov, do denníka si zapísala: Všetci ma chcú zničiť. Chcú, aby som pribrala. Pre Valentínu Sedilekovú sa na niekoľko rokov, keď ju ovládla mentálna anorexia, stalo jedlo len číslom, kalóriami. Dnes má konečne iné hodnoty než chudé, kostnaté telo. Svoje osobné skúsenosti s ochorením pretavila do knihy Chuť žiť, aj do rovnomenného projektu, prostredníctvom ktorého pomáha deťom a dospelým s poruchami príjmu potravy a ponúka rady, ako sa s tým vysporiadať.

Zmena telesnej hmotnosti

S telesnou váhou je to trochu ako s cenou benzínu. Hore ide rýchlo a okamžite, ale dostať ju dole je ťažké a trvá to dlho.

Tuk ako brnenie

Ako sa pozrieš svojmu synovi do očí, keď sa mu budú v škôlke smiať, že má tučnú matku? Takto nejako povzbudzoval tréner Maroš Molnár zúfalo fučiacu mladú ženu, ktorú opúšťali fyzické aj mentálne sily zvládnuť ročný boj so svojou obezitou v televíznom programe Extrémne premeny.

Som proste intenzívna bytosť

Pred šiestimi rokmi valcovala internety, keď zúfalo hľadala v Chorvátsku živé kuny. Odvtedy si zahrala v seriáli aj vo filme, je jej plno v televízii aj na sociálnych sieťach, na veľký úspech však ešte len čaká. Žije intenzívne a emotívne, tancuje pri tyči aj kolobežkuje. Diéty už v živote držala všetky, ale dnes vie, že sú úplná somarina. Eva Kramerová alias EVELYN.

Poruchy príjmu potravy

Poruchy príjmu potravy sú bio-psycho-sociálnym ochorením, ktoré sa okrem špecifickej psychopatológie prejavujú najmä patologickou formou regulácie telesnej hmotnosti. Najčastejšie vznikajú počas dospievania, vo veku okolo 13 – 15 rokov. V 90 – 95 % prípadov sa vyskytuje u dospievajúcich dievčat a mladých žien. V 5 – 10 % prípadov u mladých chlapcov a mužov. S týmito poruchami sa v praxi stretávame čoraz častejšie aj u detí pred pubertou, ale aj u žien v strednom veku. Pri mentálnej bulímii je nástup ochorenia v neskoršom veku oproti anorexii. Uvádza sa, že až v 50 % prípadov vzniku mentálnej bulímie predchádza epizóda mentálnej anorexie

Prospelo by nám, keby sme jedli menej mäsa

Napriek tomu, že výskyt obezity alarmujúco stúpa už dlhé roky, na Slovensku stále neexistuje medicínska špecializácia v odbore obezitológia. Hoci pacienti s obezitou majú komplikovanejší priebeh akéhokoľvek akútneho aj chronického ochorenia a ich rekonvalescencia po akútnych ochoreniach a operačných výkonoch je dlhšia a komplikovanejšia, samotná liečba obezity nie je u nás komplexne hradená zo zdravotného poistenia. O tom, ako Slovensko bojuje s obezitou a aké riziká nám pri nej hrozia, sme sa rozprávali s prezidentkou Slovenskej spoločnoti praktickej obezitológie (SSPO), docentkou Máriou Belovičovou.

Hmotnosť u onkologických pacientov

Energeticky a nutrične správne vyvážená strava spolu s fyzickou aktivitou je prevenciou pred kardiovaskulárnymi aj onkologickými ochoreniami. Obezita zvyšuje incidenciu a mortalitu na niektoré nádorové ochorenia hlavne u nádorov pankreasu, pečene, prsníka, endometria a kolorektálneho karcinómu. Na druhej strane, malnutrícia zodpovedá za horší priebeh onkologických ochorení. Je zapríčinená metabolickou aktivitou nádoru, toxicitou liečby a symptómami, ktoré sprevádzajú nádorové ochorenie ako bolesť, porucha motility čreva, vomitus, depresia. Včasná diagnostika a liečba obezity a malnutrície zlepšujú prognózu ochorenia.

Fascinuje ma zlepšovanie procesov

Už ako malý hovoril, že chce byť zlepšovateľ. Odmalička ho fascinovali veci, ktoré ľuďom uľahčili prácu a táto vízia ho neopustila dodnes. Dlhodobo výborný tím ľudí, zdieľané hodnoty a tiež vnútorná motivácia ho doviedli do Unilabs Slovensko aj po druhý raz. Keď potrebuje aktívne zrelaxovať, energiou ho teraz nabíja jeho záhrada. O tomto všetkom, ale aj o nezastupiteľnom mieste IT technológií v našich životoch a ich úskaliach sme sa rozprávali s Gabrielom Gajdošom, riaditeľom pre informačné a komunikačné technológie v Unilabs Slovensko.

Syndróm polycystických ovárií

Úvod Syndróm polycystických ovárií (PCOS) nie je jedno definované ochorenie, ale syndromologická diagnostická jednotka, ktorá zahŕňa heterogénne spektrum pacientok (1, 2). Je jednou z najčastejšie sa vyskytujúcich endokrinopatií u žien v reprodukčnom veku a veľmi často spôsobuje sterilitu. Maximum výskytu je medzi dvadsiatym až tridsiatym rokom života, postihnutých je 5 – 10 % ženskej populácie (v závislosti od použitých diagnostických kritérií), u kaukazskej rasy je to 6 – 15 %, u černošskej a hispánskej populácie je výskyt ešte vyšší (3). U žien medzi osemnástym až dvadsiatym piatym rokom...

Medzi tradíciami, zdravým rozumom a vedou

Bude to chutné alebo iba zdravé? To je asi najčastejšia otázka, ktorá sa v súvislosti s jedlom vynára. Jedlo a varenie na nás vyskakujú z každej strany – naše poštové schránky sú zasypávané letákmi hypermarketov, televízne kanály chrlia jednu reláciu o varení za druhou. Aj v relatívne malej predajni potravín sa dnes môžeme stretnúť s netradičnými a exotickými potravinami a surovinami. Prvotnú eufóriu takmer okamžite strieda prirodzená podozrievavosť – nespustí mi to v tele alergiu? Neobsahuje to prevahu konzervačných a stabilizujúcich látok v porovnaní s tými zdraviu prospešnými? Paradoxom doby je množstvo reštrikcií a pravidiel práve v potravinárskom priemysle, ktoré potom zapríčiňujú – žiaľ s najlepším úmyslom – tony odpadu, ktorý by sa bez týchto obmedzení ešte využil a spracoval. V ostrom kontraste s týmto potom smutne vyznieva fakt, že ešte aj dnes, pri takej enormnej nadprodukcii potravinového odpadu, máme vo svete štáty a lokality, ktorých obyvatelia trpia hladom a nedisponujú prístupom k pitnej vode. Osobitnou témou sú biopotraviny – magická predpona „bio“ je dnes vstupenkou nielen k zdravším a plnohodnotnejším potravinám, ale aj k pokútnym praktikám špekulantov a obchodníkov.

Zmenou hmotnosti buniek k vylepšeniu organoidov

Pri slovách zhúžvať, stlačiť alebo pokrčiť, obzvlášť v spojení s niečím takým maličkým, ako sú bunky a štruktúry vnútri buniek, sa nám intuitívne vybaví predstava poškodenia alebo obmedzenia funkcie. Nové poznatky ale svedčia o niečom úplne inom.

Potraviny so zníženým obsahom cholesterolu

Priemerný Slovák denne prijme v potrave 380 mg cholesterolu, čo je o 80 mg viac ako odporúčajú odborníci. Niektoré sociálne skupiny skonzumujú dokonca až 600 mg cholesterolu denne, čo je skutočne alarmujúca hodnota. Prebytočný cholesterol pritom spôsobuje vážne kardiovaskulárne ochorenia. Vedci z Fakulty chemickej a potravinárskej technológie STU v Bratislave preto skúmajú, ako by sa dalo jednoduchým a bezpečným spôsobom množstvo cholesterolu v potravinách znížiť. Ich výsledky sú pozoruhodné. V rozhovore s prof. Ing. Petrom Šimkom, DrSc., sa dozviete, v čom spočíva najväčší prínos tohto výskumu a ako by sa dal potenciálne využiť v súvislosti s faktom, že úmrtnosť na kardiovaskulárne ochorenia je v súčasnosti na prvom mieste vo vyspelých krajinách.

Sú skutočne bio?

Biopotraviny vyhľadáva stále viac ľudí a ich podiel na trhu rastie. Sú synonymom zdravia a kvality. Ako však rozpoznáme, že ponúkané drahšie produkty sú skutočne bio? Majú pre naše zdravie význam alebo sú s ich pestovaním a predajom spojené isté úskalia?