INVITRO 03/2021
Teplota a človek
Teplota a človek je téma, s ktorou sa vám magazín inVitro prihovára svojím tretím vydaním roka 2021. Zmena telesnej teploty býva často jedným z prvých príznakov, že sa s nami niečo deje. V našich odborných článkoch a obľúbených rubrikách nájdete veľa zaujímavých a inšpiratívnych pohľadov na túto tému. Dúfame, že aj s ich pomocou sa vám v nastupujúcom zimnom období podarí lepšie započúvať do toho, čo nám chce telo povedať.
Výber odborných článkov aktuálneho čísla má opäť široký záber. Horúčka je jedným z najčastejším prejavov najmä infekčných ochorení, čo však neznamená, že infektológ má pri diagnostikovaní jej pôvodu vyhraté, práve naopak – často má do činenia s ochoreniami s neočakávaným priebehom telesnej teploty, na ktoré sa bližšie pozrieme, rovnako ako aj na vzťah telesnej teploty a ochorenia Covid-19. Horúčka je však sprievodným prejavom aj pri autoimunitných, endokrinologických ochoreniach a pri malígnych nádoroch. Ponúkame vám tiež aktuálny prehľad voľno-predajných analgetík, antipyretík a antireumatík. Vedeli ste, že pri tromboflebitídach je práve teplota prostredia rozhodujúci faktor, preto sú tieto aktuálne hlavne v období leta? Výsledkom pôsobenia extrémnej teploty zvonka na telo človeka môžu byť popáleniny rôzneho stupňa – pozrieme sa, aké sú vyhliadky takýchto pacientov. Športový lekár si posvieti na to, ako môžu horúčavy zamávať so športovcami a ich výkonmi. Čo je však aktuálne najmä v zime, sú sauny – povieme si viac o ich liečebných aj preventívnych účinkoch.
Aby sme vyvážili množstvo odborných informácií aj niečím odľahčenejším, vyspovedali sme herečku Zuzanu Kronerovú, ktorá porozprávala aj o tom, za čo je vďačná režisérovi filmu Baba z ľadu. Ešte viac o otužovaní sa dozviete v reportáži o žiakovi Wima Hofa a inštruktorovi jeho metódy na Slovensku – Andrejovi Maťkovi. O tom, ako zdoláva prekážky, zas pútavo rozpráva Jan Trávníček, jeden z najúspešnejších českých himalájskych lezcov. Počuli ste už o liečbe chladom alebo inak – kryoterapii? Aj o tom sa dočítate v tomto čísle. Už tradičný blog a novinky z našej kuchyne tam nájdete tiež.
Prajeme vám príjemné čítanie!