INVITRO 01/2021

Zmeny telesnej hmotnosti

Prvé číslo roka 2021, prichádzajúce zároveň prvýkrát v dizajne Unilabs Slovensko, sa nesie v znamení témy Zmeny telesnej hmotnosti. Pre veľa z nás je po začiatku nového roka téma zmien vysoko aktuálna, a často práve tá hmotnostná. Pozreli sme sa preto na ňu opäť cez vaše obľúbené rubriky, ale aj pohľadom odborníkov a nechýbajú ani zaujímavosti z našej kuchyne.  

Nové číslo je opäť nabité odbornými poznatkami z rôznych špecializácií pri skúmaní kontextov telesnej hmotnosti. Gynekológ popisuje vzťah syndrómu polycystických ovárií a abdominálnej obezity. Prečítate si tiež, ako je to s hmotnosťou u onkologických pacientov – ako súvisí obezita či malnutrícia s nádorovými ochoreniami. Zistíte, aký vzťah má črevná mikrobiota s vývojom obezity. Očami detskej psychiatričky sa pozrieme bližšie na poruchy príjmu potravy. Prinášame však aj pohľad z druhej strany, kde sa o svoju osobnú skúsenosť podelí pacientka, ktorá si tým prešla. Na každom kroku skloňované biopotraviny – sú skutočne bio? Na túto otázku sa pokúsi dať odpoveď reportáž, ktorá zároveň vyvráti najčastejšie mýty o biopotravinách. Prof. Peter Šimko porozpráva, ako sa podarilo jemu a jeho tímu znížiť cholesterol v potravinách a s prezidentkou Slovenskej spoločnosti praktickej obezitológie – doc. Máriou Belovičovou zas rozoberieme stravovacie návyky Slovákov.

Odbornú časť dopĺňajú okrem iného blogy od našich prispievateľov či komentár. Prostredníctvom rozhovoru vám predstavíme Ing. Gabriela Gajdoša, ktorý vedie naše IT oddelenie a porozprával nám nielen o digitalizácii a trendoch v zdravotníctve, ale prezradil aj niečo viac o sebe. Intenzívne žijúca Evelyn sa nám zas zverila so svojimi zážitkami a životnými postojmi a tiež prezradila, na koho v živote najviac dá. 

Prajeme vám príjemné čítanie!

zobraziť celý popis PDF

prémiové články

MUDr. Miroslava Malejčíková

Hmotnosť u onkologických pacientov

16.3.2021

Energeticky a nutrične správne vyvážená strava spolu s fyzickou aktivitou je prevenciou pred kardiovaskulárnymi aj onkologickými ochoreniami. Obezita zvyšuje incidenciu a mortalitu na…

Ing. Eva Šabová

Fascinuje ma zlepšovanie procesov

11.3.2021

Už ako malý hovoril, že chce byť zlepšovateľ. Odmalička ho fascinovali veci, ktoré ľuďom uľahčili prácu a táto vízia ho neopustila dodnes. Dlhodobo výborný tím ľudí, zdieľané hodnoty a tiež…

MUDr. Tomáš Danys, PhD., MPH

Syndróm polycystických ovárií

9.3.2021

MUDr. Marta Dobáková | Ing. Eva Šabová

Potraviny so zníženým obsahom cholesterolu

4.3.2021

Priemerný Slovák denne prijme v potrave 380 mg cholesterolu, čo je o 80 mg viac ako odporúčajú odborníci. Niektoré sociálne skupiny skonzumujú dokonca až 600 mg cholesterolu denne, čo je…

MUDr. Marta Dobáková

Medzi tradíciami, zdravým rozumom a vedou

4.3.2021

Bude to chutné alebo iba zdravé? To je asi najčastejšia otázka, ktorá sa v súvislosti s jedlom vynára. Jedlo a varenie na nás vyskakujú z každej strany – naše poštové schránky sú…

Jana Klimanová

Sú skutočne bio?

4.3.2021

Biopotraviny vyhľadáva stále viac ľudí a ich podiel na trhu rastie. Sú synonymom zdravia a kvality. Ako však rozpoznáme, že ponúkané drahšie produkty sú skutočne bio? Majú pre naše zdravie význam…

Ing. Josef Pazdera, CSc.

Zmenou hmotnosti buniek k vylepšeniu organoidov

4.3.2021

Pri slovách zhúžvať, stlačiť alebo pokrčiť, obzvlášť v spojení s niečím takým maličkým, ako sú bunky a štruktúry vnútri buniek, sa nám intuitívne vybaví predstava poškodenia alebo obmedzenia…

NAJČÍTANEJŠIE

Kategórie

všetky kategórie