invitro image
NAJNOVŠIE ČÍSLO INVITRO

Neonatológia a genetika

03/2023

Posledné, zimné číslo roka 2023 je venované neonatológii a genetike – témam, ktorými sa v živote všetko začína. Výrazný pokrok v oboch oblastiach je za posledné roky nepopierateľný. Ten však so sebou…

prémiové články

Vyšetrenie plodovej vody

28.1.2016

Účelom prenatálneho genetického testovania je vyšetriť niektoré genetické znaky, vylúčiť alebo odhaliť ich zmeny a tak potvrdiť alebo vylúčiť u plodu im zodpovedajúce dedičné alebo geneticky…

doc. Ing. Pavel Blažíček, PhD.

Ako sa chrániť pred vznikom srdcovo-cievnych ochorení?

15.1.2016

V roku 2004 zomrelo na srdcovo-cievne ochorenia až 54,5 % pacientov. Často sa však dalo ochoreniu zabrániť. Ak by boli u pacientov odstránené všetky rizikové faktory, nemuseli zomrieť a ochorenie sa…

Trápia vás bolesti žalúdka? Môže to byť Helicobacter pylori

15.1.2016

Helicobacter pylori je baktéria, ktorá spôsobuje vredy žalúdka a dvanástnika a rakovinu žalúdka. Zároveň je najčastejšou infekciou ľudského organizmu a rakovinotvorným činiteľom 1. triedy.

doc. Ing. Pavel Blažíček, PhD.

Osteoporóza – prevencia, diagnostika a účinná terapia

15.1.2016

Osteoporóza je definovaná úbytkom kostnej hmoty, poruchami architektúry kostí a tendenciou k zlomeninám (WHO Technical Report 1994). Osteoporózou  trpí  7 až 8 % populácie a je to…

doc. Ing. Pavel Blažíček, PhD.

Môže pri srdcovo-cievnych ochoreniach pomôcť resveratrol z červeného vína?

15.1.2016

Na Slovensku zomiera každoročne viacej ako 50% ľudí na srdcovo-cievne ochorenia. Spôsobuje to ateroskleróza. Poznáme rizikové faktory aterosklerózy (fajčenie, vysoký krvný tlak, cukrovka,…

doc. Ing. Pavel Blažíček, PhD.

Vitamín B12: význam v organizme, denná potreba a jeho zdroje

15.1.2016

Vitamín B12 je vitamín zo skupiny B vitamínov a je tiež známy pod menom cobalamín. Bol objavený viac ako pred 100 rokmi. Vtedy sa zistilo, že ak sa pacientom s pernicióznou anémiou podával extrakt z…

doc. Ing. Pavel Blažíček, PhD.

Rizikové faktory srdcovo-cievnych ochorení a prínos nutričných doplnkov

15.1.2016

doc. Ing. Pavel Blažíček, PhD.

Rybí olej: zdroj omega-3 mastných kyselín a vitamínu D

15.1.2016

Mastné kyseliny (hlavné zložky tukov) sa zaraďujú do dvoch hlavných skupín. Do prvej skupiny patria tie, ktoré si môže telo ľahko vyrobiť (tzv. non-esenciálne mastné kyseliny) a do druhej tie, ktoré…

NAJČÍTANEJŠIE

Kategórie

všetky kategórie